Av og om Espen Ottosen 

Postet: 12. august 2015  Emner: ,   

Denne anmeldelsen av Espen Ottosens nye bok, «Bak kulissene» (Lunde forlag 2015), ble først publisert i Utsyn nr. 14/2015.

Anmeldelse Espen OttosenLanseringen av Espen Ottosens nye bok fikk ikke den aller beste rammen. Samme helg som Dagen skrev om boken, brakte NRK Dagsrevyen nyheten om den avlyste konserten med Solveig Slettahjell. Det ble opplyst at ingen i NLM hadde ønsket å la seg intervjue og i stedet henviste til en skriftlig uttalelse på nlm.no.

Jeg tar forbehold om at jeg ikke vet hva som lå til grunn for at NLMs ledelse, hvori opptatt Espen Ottosen, valgte å gjøre det slik. Men for meg ble det litt underlig, ikke minst også med tanke på boken om mediemannen Ottosen (lenke til omtalen i Vårt Land).

Da jeg tok fatt på lesingen, var jeg mest spent på om Ottosen ville komme inn på forholdet mellom ham selv som profilert enkeltperson og arbeidsgiveren. Det gjør han da også – og vedgår at det noen ganger har vært en belastning for NLM at han har stilt opp i debatter. Ottosen går ikke veldig mye dypere inn i dette og nevner dermed ikke at han i november 2012 fikk forholdsvis sterk kritikk fra en av sine egne. I et debattinnlegg i Vårt Land hevdet undervisningsleder Kenneth Ellefsen ved Fjellhaug internasjonale høgskole blant annet at Ottosen markedsførte NLM som en «misjonsorganisasjon som eksisterer i det offentlige rom i kraft av hva den er imot og ikke først og fremst hva den er for.» I saken Vårt Land laget om dette, fikk Ottosen ros av andre, noe han etter min mening i høy grad også fortjener. Boken er dermed også på sin plass.

«Bak kulissene» er lettlest og har gode detaljer som evner å skape bilder hos leseren. Språklig har den få feil (inntekstkilde s. 73 er et unntak). Men at Ottosen oppgir to årstall for når han begynte i stillingen (2003 s. 11 og 2001 s. 81) burde ha blitt luket bort i redigeringsfasen. En liten kuriositet: På s. 112 gjengis et skjermbilde fra et tv-intervju, der tv-stasjonen har stavet informasjonslederens etternavn med e – «Ottesen». Det er ikke første gang det skjer!

Boken anbefales – kanskje særlig for den som vil vite mer om misjonæren Espen Ottosen.

Les også: Anmeldelse av Espen Ottosens forrige bok, «Hvorfor skriver ikke Gud på himmelen» (sambåndet.no)

Dagens bibelord - Luk 10,21-24

21 I samme stund jublet han i Den hellige ånd og sa: «Jeg priser deg, Far, himmelens og jordens Herre, fordi du har skjult dette for vise og forstandige, men åpenbart det for umyndige små. Ja, Far, for dette var din gode vilje. 22 Alt har min Far overgitt til meg. Ingen vet hvem Sønnen er, unntatt Faderen, og ingen vet hvem Faderen er, unntatt Sønnen og den som Sønnen vil åpenbare det for.»
   
23 Da de var alene, vendte han seg til disiplene og sa: «Salige er de øynene som ser det dere ser! 24 For jeg sier dere: Mange profeter og konger ville gjerne se det som dere ser, men fikk ikke se det, og høre det som dere hører, men fikk ikke høre det.»

Luk 10,21-24
 I samme stund jublet han i Den hellige ånd og sa: «Jeg priser deg, Far, himmelens og jordens Herre, fordi du har skjult dette for vise og forstandige, men åpenbart det for umyndige små. Ja, Far, for dette var din gode vilje.
Les mer