Forgjeves venting på presidenten

Postet: 22. september 2016  

Det er lørdag 17. september og en stor dag i Sunyani i Ghana. Landets president John Dramani Mahama er ventet på besøk. Det er valg den 7.desember, og politikerne jakter på velgerne. Jeg har ingen stemmerett ved valget 7. desember, men vil gjerne høre hva Ghanas president har å si.

I følge min sjåfør her skal presidendenten ankomme Sunyani sammen med andre politiske ledere cirka kl 09.00 og tale på stadion i sentrum. Så vi står ganske tidlig opp for å rekke møtet. Vi kommer oss likevel litt sent av gårde, og når vi nærmer oss stadion kommer det et voldsomt regn som også forsinker oss. Mye politi i gatene og omdirigering av trafikken, bidrar også til forsinkelse. Jeg lurer på om presidenten er begynt å tale. Men jeg blir raskt klar over at jeg har glemt at jeg er i Ghana og ikke i Norge. Her er det ikke så lett å planlegge i detalj og så klare å følge planen. Det er av forskjellige årsaker heller ikke like lett å være så presis som vi er i Norge. Det er ikke uten grunn at man snakker om African time.

Når jeg kommer fram til stadion, er den i ferd med å fylles opp av folk, men presidenten er ikke her. Han som sitter ved siden av meg, sier at stadion har plass til 5000 mennesker. Etter hvert som folk strømmer inn, må det være mer enn 5000 her. Velgerne har mobilisert. Mange har funnet fram sine t-shirts, hatter, skjerf og annet materiell som forteller at de støtter regeringspartiet National Democratic Congress (NDC). Noen synger og danser og vifter med flagg. Ganske mange har fløyter som de blåser i, blant annet to karer som sitter foran meg. Lydnivået er med andre ord høyt og og langt over behagelig decibel. En  gjeng NDC tilhengere har laget en kiste med bilder av opposisjonens presidentkandidater utenpå. Disse kandidatene vil helt sikkert tape, og derfor kan de etter disse NDC sympatisørers mening, like godt begraves. Et slikt stunt i norsk valgkamp ville antagelig skapt debatt. Her tar man det tilsynelatende som humor. Det virker i alle fall ikke som det legger en demper på stemningen. Noe av forklaringen på det, er nok at det er få av opposisjonens støttespillere tilstede, eller de er ikke kledd i t-shirts som viser hvor de står politisk. Hvis de hadde gjort det, hadde det vært spennende å se hva som da ville skjedd. En student jeg snakker med senere, tror det hadde blitt krig, og sjåføren nevner at det har vært slåsskamper mellom regjeringstilhengere og opposisjonstilhengere, særlig på landsbygda, og han vet om syv personer som er blitt drept i slike kamper. Det er kanskje en god grunn til at det rundt om i Sunyani står skilt med «We need peaceful elections. We have only one Ghana». Midt i alt livet og lyden venter vi fortsatt på president Mahama. Hvor blir han av? Sjåføren forteller at han først besøker landsbyene i nærheten før han kommer til Sunyani. I tillegg har regnet noe av skylden for forsinkelsen i programmet. Klokken er blitt halv elleve.

Mahama (57) har en lang politisk karriere. Han har vært medlem av parlamentet siden 1997, kommunikasjonsminister i en periode under president Rawlings og ble visepresident i 2009 under president John Atta Mills. Da Mills døde i 2012, overtok Mahama som president, og nå stiller han til valg for en ny periode. Som president har Mahama prioritert å forbedre landets infrastruktur. Riksveier har blitt bygd eller forbedret, landets helsetjester blitt utvidet med flere nye sykehus og en nasjonal helseforsikringsordning og løftet om å bygge 200 ny videregående skoler er i ferd med å innfridd. Samtidig har prisene på olje, vann og strøm økt kraftig og der er en økende arbeidsledighet. Så totalt sett spørs det om Ghana går framover og om folk har fått det bedre.

Klokken nærmer seg halv tolv. Det ringer i mobiltelefonen og jeg blir minnet på at jeg har en annen avtale. Jeg kan ikke lenger vente på presidenten. Vel utenfor ser jeg folk fortsatt strømmer til for å komme inn på stadion. En mann stopper, peker på bildet av presidenten på t-shirten og spør meg om jeg liker ham. Jeg er ikke helt sikker, og jeg spør mannen hvorfor han liker presidenten. – For alt mulig! Han har gjort masse bra, svarer mannen. Rett etterpå kommer tre unge menn bak meg og vil at jeg skal ta bilde av dem. De har sett kameraet mitt. De liker også Mahama og vil visst stemme på ham. Men når jeg spør en av dem hvorfor, kan han ikke gi noe godt svar på det. Sjåføren mener de kanskje vil stemme på NDC fordi foreldrene gjør det.

Senere viser det seg at presidenten ankommer i halvtotiden. Jeg får et glimt av VIP bilene. På en radiokanal kan jeg høre overføring fra arrangementet.  Det er mye snakk om hva regjeringen har fått gjennomført og om NDC’s manifest. Den tidligere nevnte studenten opplyser meg om at presidenten ikke følte seg så vel i Sunyani. Han hadde tenkt å overnatte her og dra videre neste dag. Isteden dro han i all hast rett etter arrangementet. – Det hadde å gjøre med penger, sier studenten og forklarer: – Det handler om mikrofinans. For et par år siden var det mange i Sunyani som gikk inn med penger i mikrofinans for å få dem igjen to måneder senere med renter. I stedet tapte folk penger. Lederne ble arrestert. Regjeringen lovet at folk skulle få igjen pengene de hadde investert. Så langt har ikke folk sett noe til pengene, og en del møtte opp på stadion for å få svar på hva som skjer i saken. Den ble ikke nevnt med et ord.

Så er det bare å håpe at resultatet av valget i desember blir som det står på NDC’s t-shirts: «Changing Lives. Transforming Ghana». Helst til det bedre

Kilder:
Wikipedia.org
theguardian.com

Dagens bibelord - Joh 1,1-8

1 I begynnelsen var Ordet.
          Ordet var hos Gud,
          og Ordet var Gud.
          
   
2 Han var i begynnelsen hos Gud.
          
   
3 Alt er blitt til ved ham,
          uten ham er ikke noe blitt til.
        
          Det som ble til
   
4 i ham, var liv,
          og livet var menneskenes lys.
          
   
5 Lyset skinner i mørket,
          og mørket har ikke overvunnet det.
        
6 Et menneske sto fram, utsendt av Gud. Navnet hans var Johannes. 7 Han kom for å vitne. Han skulle vitne om lyset, så alle skulle komme til tro ved ham. 8 Selv var han ikke lyset, men han skulle vitne om lyset.
          
   

Joh 1,1-8
 I begynnelsen var Ordet.
          Ordet var hos Gud,
          og Ordet var Gud.
          
   
Les mer