Abrofo i Elim City

Postet: 28. september 2016  

I menigheten Elim City i Sunyani i Ghana er det ikke bare svarte ghanesere som er med. Der er også noen hvite mennesker, eller abrofo som det heter på akan.

Jeg er nysgjerrig på disse unge abrofo i Elim City, og jeg får to av ungdommene, Katie Johnston (22) og Katie Horst (21) til å fortelle hvorfor de er der.

katie-horst-og-katie-johnston

Katie Horst (til v.) og Katie Johnston utenfor Elim City

The World Race
– Vi er fra USA, og er på en 11 måneders misjonsreise. På reisen skal vi innom 11 land og være en måned i hvert land. Vi reise rundt for å spre evangeliet. Og denne måneden er vi i Ghana, forklarer Katie Johnston.

De er på med på The World Race, en misjonsreise i regi av de amerikanske organisasjonen Adventures in Missions. Ungdommene reiser i team og samarbeider med lokale menigheter og kristne. Mens de er i Ghana hjelper de altså til i Elim City.

Evangelisering
– Vi evangeliserer, hjelper til på gudstjenestene, har konserter og skolebesøk, forteller Katie Horst.
– Vi har en annen tilnærming til evangelisering. Vi treffer folk på gaten og spør om vi kan snakke med dem og be for dem. Det har vært lett i Ghana. Andre steder i verden er det ikke like lett å komme i snakk med fremmede på gaten, fortsetter Katie Johnston.
Det er deres andre måned på The World Race. Reisen begynte i Elfenbenskysten. Når de er ferdig i Ghana, reiser de videre til Nepal. Katie Johnston har vært i Ghana en gang før

Gjensidig avtale
– Teamet fra Adventures in Missions er en gjensidig avtale. De viser kjærlighet og velsigner oss, samtidig lærer de fra oss og vi får ideer fra dem. Vi vil få et nytt team her neste år, sier pastor Odame Kentoe, eller Pastor Gospel, som han kaller seg, i Elim City.
Ungdomspastor Prince Amfo i Elim City er sjefen til teamet fra Adventures in Missions. Han er fornøyd med teamet.
– Det har vært godt å ha dem her, og det har vært spennende. De har inspirert oss og utfordret unge til å engasjere seg i misjonsarbeid, sier han.

katie-horst-og-katie-johnston-og-prince-amf

Katie Horst og Katie Johnston sammen med ungdomspastor Prince Amfo.

Forsøker å nå ut
Elim City startet i 2014, og Kentoe flyttet hjem etter flere år i London, for å bli pastor der.
– Jeg er opptatt av hvordan ghanesere i praksis kan leve et kristent liv. Vi er et veldig religiøst folk, men kan lett bli ledet inn i korrupsjon, og leve på en måte som ikke går sammen med det å være kristen. Utfordringen er å leve et kristent liv i praksis. Nøkkelen til forandringer i en nasjon, ligger hos de kristne. Vi forsøker å nå ut til menneskene i byen, og vi forsøker å sette folk i stand til å gjøre noe selv med sin situasjon, sier Kentoe.

Utfordring
Det er utfordrringer med å ha besøk av et slikt kortttidsteam.
– Vi hadde helst sett at de ikke reiste, sier Amfo.

På spørsmålet om hva som er mest utfordrende med å være i Ghana, er de to amerikanerne inne på noe av det samme.
– Det er tøft å skulle reise her ifra, synes Katie Horst.
– Det er også tøft å være vekke hjemmefra et helt år, legger Katie Johnston til.

Nye relasjoner
– Hva er det beste dere har opplevd her i Ghana?
– Det er å bli kjent med alle menneskene og kulturen og få nye relasjoner, svarer Katie Johnston.
Hun er nylig ferdig med studier i religionsvitenskap, mens Katie Horst er utdannet fotograf.
– Men jeg ønsker å bli journalist, sier hun.

For seks år siden ble Katie Johnston kristen og hun har tidligere vært på misjonsreise til Nicaragua. Katie Horst er vokst opp i et kristent hjem og med kirken, men det var da hun gikk på videregående skole at hun fikk en personlig relasjon til Jesus. I 2013 var hun på en misjonsreise til Uganda, hvor hun arbeidet med malariaforebygging, samtidig som hun også var med å dele evangeliet.

God organisasjon
– Jeg valgte å reise med Adventures in Missions, fordi det er en veldig god organisasjon. Det handler om evangeliet og ikke kirkesamfunn, sier hun.

– Vil dere bosette dere i et annet land for å jobbe som misjonærer?
– Jeg er ikke sikker, svarer Katie Horst.
– Jeg er åpen for hva Gud vil jeg skal gjøre, og håper det er noe spennende, svarer Katie Johnston.

odame-kentoe

Odame Kentoe, Pastor Gospel.

Dagens bibelord - Joh 13,2-12

2 De holdt måltid. Djevelen hadde alt gitt Judas, sønn av Simon Iskariot, den tanken i hjertet at han skulle forråde ham. 3 Jesus visste at Far hadde gitt alt i hans hånd, og at han var utgått fra Gud og gikk til Gud. 4 Da reiser han seg fra måltidet, legger av seg kappen, tar et linklede og binder det om seg. 5 Så heller han vann i et fat og begynner å vaske disiplenes føtter og tørke dem med linkledet som han hadde rundt livet. 6 Han kommer til Simon Peter. Peter sier: «Herre, vasker du mine føtter?» 7 Jesus svarte: «Det jeg gjør, forstår du ikke nå, men du skal forstå det siden.» 8 «Aldri i evighet skal du vaske føttene mine», sier Peter. «Hvis jeg ikke vasker deg, har du ingen del i meg», svarte Jesus. 9 Da sier Peter: «Herre, ikke bare føttene, men hendene og hodet også!» 10 Jesus sier til ham: «Den som er badet, er helt ren og trenger bare å vaske føttene. Dere er rene – men ikke alle.» 11 For han visste hvem som skulle forråde ham. Derfor sa han: «Dere er ikke alle rene.»
   
12 Da han hadde vasket føttene deres og tatt på seg kappen, tok han plass ved bordet igjen. Så sa han til dem: «Forstår dere hva jeg har gjort for dere?

Joh 13,2-12
 De holdt måltid. Djevelen hadde alt gitt Judas, sønn av Simon Iskariot, den tanken i hjertet at han skulle forråde ham.
Les mer