Av og om Espen Ottosen 

Postet: 12. august 2015  Emner: ,   

Denne anmeldelsen av Espen Ottosens nye bok, «Bak kulissene» (Lunde forlag 2015), ble først publisert i Utsyn nr. 14/2015.

Anmeldelse Espen OttosenLanseringen av Espen Ottosens nye bok fikk ikke den aller beste rammen. Samme helg som Dagen skrev om boken, brakte NRK Dagsrevyen nyheten om den avlyste konserten med Solveig Slettahjell. Det ble opplyst at ingen i NLM hadde ønsket å la seg intervjue og i stedet henviste til en skriftlig uttalelse på nlm.no.

Jeg tar forbehold om at jeg ikke vet hva som lå til grunn for at NLMs ledelse, hvori opptatt Espen Ottosen, valgte å gjøre det slik. Men for meg ble det litt underlig, ikke minst også med tanke på boken om mediemannen Ottosen (lenke til omtalen i Vårt Land).

Da jeg tok fatt på lesingen, var jeg mest spent på om Ottosen ville komme inn på forholdet mellom ham selv som profilert enkeltperson og arbeidsgiveren. Det gjør han da også – og vedgår at det noen ganger har vært en belastning for NLM at han har stilt opp i debatter. Ottosen går ikke veldig mye dypere inn i dette og nevner dermed ikke at han i november 2012 fikk forholdsvis sterk kritikk fra en av sine egne. I et debattinnlegg i Vårt Land hevdet undervisningsleder Kenneth Ellefsen ved Fjellhaug internasjonale høgskole blant annet at Ottosen markedsførte NLM som en «misjonsorganisasjon som eksisterer i det offentlige rom i kraft av hva den er imot og ikke først og fremst hva den er for.» I saken Vårt Land laget om dette, fikk Ottosen ros av andre, noe han etter min mening i høy grad også fortjener. Boken er dermed også på sin plass.

«Bak kulissene» er lettlest og har gode detaljer som evner å skape bilder hos leseren. Språklig har den få feil (inntekstkilde s. 73 er et unntak). Men at Ottosen oppgir to årstall for når han begynte i stillingen (2003 s. 11 og 2001 s. 81) burde ha blitt luket bort i redigeringsfasen. En liten kuriositet: På s. 112 gjengis et skjermbilde fra et tv-intervju, der tv-stasjonen har stavet informasjonslederens etternavn med e – «Ottesen». Det er ikke første gang det skjer!

Boken anbefales – kanskje særlig for den som vil vite mer om misjonæren Espen Ottosen.

Les også: Anmeldelse av Espen Ottosens forrige bok, «Hvorfor skriver ikke Gud på himmelen» (sambåndet.no)

Dagens bibelord - 2 Kor 12,7-10

7 For at jeg ikke skal bli hovmodig på grunn av de høye åpenbaringene, har jeg fått en torn i kroppen, en Satans engel som skal slå meg – for at jeg ikke skal bli hovmodig. 8 Tre ganger ba jeg Herren om at den måtte bli tatt fra meg, 9 men han svarte: «Min nåde er nok for deg, for kraften fullendes i svakhet.» Derfor vil jeg helst være stolt av mine svakheter, for at Kristi kraft kan ta bolig i meg. 10 Og derfor er jeg fylt av glede når jeg for Kristi skyld er svak, blir mishandlet, er i nød, i forfølgelser og i angst. For når jeg er svak, da er jeg sterk.

2 Kor 12,7-10
 For at jeg ikke skal bli hovmodig på grunn av de høye åpenbaringene, har jeg fått en torn i kroppen, en Satans engel som skal slå meg – for at jeg ikke skal bli hovmodig.
Les mer