Respekt – i terrorens tid

Postet: 11. september 2016  Emner: , , , ,   

Det var underlig å være til stede da Dagen-redaktør og forfatter Vebjørn Selbekk innledet om ytringsfrihet under nestsiste dag av Protestfestivalen i Kristiansand.

selbekkI en drøy halvtime hadde Selbekk beskrevet reaksjonene han ble møtt med etter at han i Magazinet for ti år siden publiserte en faksimile av Jyllands-Postens 12 karikaturer tilknyttet Muhammed. Han fortalte om flere titall drapstrusler, om behov for livvakter og å bli tvunget til å flytte – og om å bli slått i hartkorn med ekstremistene av panikkslagne og feige Ap-statsråder (nåværende partileder Jonas Gahr Stør og Nato-sjef Jens Stoltenberg) og beskyldt for å være medskyldig i nedbrenningen av Norges ambassade i Damaskus.

Selvsensur

Da Selbekk åpnet for spørsmål, grep ikke tilhørne tak i noe av dette. I stedet la de opp til at Selvbekk hadde vist manglende repsekt for religionen islam og et angivelig forbud i Koranen mot å avbilde Muhammed. Det ble også mer enn antydet at Jyllands-Posten hadde publisert tegningene nærmest for moro skyld.

Som Selbekk også redegjorde for i innledningen, var utgangspunktet for Magazinets publisering at en av avisens journalister hadde hørt et radiointervju med Dagbladets tegner, Finn Graff.

På «Kulturbeitet» på NRK P2 om morgenen 5. januar 2006 ble Graff intervjuet sammen med blant andre tidligere Nordlys-redaktør – nå avøde – Ivan Kristoffersen. Bakgrunnen var publiseringen av Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten i september året før, og spørsmålet var om dette kunne ha skjedd i Norge. Graff svarte blant annet at han ikke ville ha tegnet Muhammed, og det fordi han da ville vært i frykt for sitt liv. Tegneren vedgikk også at religionen (islam) hadde begrenset hans kunstneriske frihet. Den samme Graff hadde ikke betenkt seg for eksempelvis å tegne den israelske lederen Ehud Olmert som KZ-kommandant Amon Götz fra “Schindlers liste”.

Da Magazinet bestemte seg for å få utdypet Graffs synspunkter, trakk avisen også inn tegningene i Jyllands-Posten. Redaksjonen diskuterte hvordan saken skulle illustreres. Også Selbekk tenkte da på at han kunne utsette seg selv og familien for fare, men – som han sa – han valgte ikke å la voldelige ekstremister ta over hans oppgave som redaktør. Når man først omtaler noe, er det i de fleste tilfeller naturlig å vise det man omtaler, og det valgte også Magazinet (slett ikke som første avis i Norge) å gjøre.

Aktverdig grunn

På bakgrunn av reaksjonene på Selbekks innledning i Kristiansand, er det nødvendig å drive litt folkeopplysning. Jyllands-Posten hadde nemlig det jeg vil kalle en aktverdig grunn for sin publisering. Høsten 2015 skulle den danske forfatteren Kåre Bluitgren utgi en bok om islamstifteren Muhammed. Boken skulle illustreres, men det hadde vært umulig for Bluitgren å finne noen som ville portrettere profeten. Jyllands-Posten inviterte da 40 danske karikaturtegnere til å lage en tegning av Muhammed. Bare 12 leverte bidrag, og 30. september 2015 ble disse publisert i den danske avisen. «Religiøse følelser kan ikke gøre krav på særbehandling i et sekulært samfund. I et demokrati må man af og til acceptere at blive kritiseret eller gjort til grin”, skrev avisens daværende kulturredaktør, Flemming Rose. Resten er historie, som det heter.

Det var altså en diskusjon om ytringsfrihet Vebjørn Selbekk og Magazinet gikk inn i 10. januar 2016. Per Edgar Kokkvold, daværende leder  i Presseforbundet, ga Selbekk full støtte og uttalte følgende: – Vi burde kanskje presse Islamsk Råd til å kurse sine medlemmer i ytringsfrihet, som er en forutsetning for et demokratisk liv.

Ikke bildeforbud

Ingenting av dette var interessant for de som tok ordet på bymisjonens kafé under Protestfestivalen i Kristiansand. De trodde sikkert de stilte kritiske spørsmål, men i stedet spilte de seg inn på ekstremistenes lag, basert på manglende kunnskap og tankeløshet. Eksempelvis finnes det ikke noe forbud i Koranen mot å avbilde Muhammed. I stedet er det jødedommen som har et forbud mot å avbilde Gud (2. Mos 20,4; 5. Mos 5,7-8 i Bibelen).

Det var også forstemmende å registrere at ingen av dem stom tok ordet, problematiserte de virkemidlene ekstremistene tok i bruk i protesten mot tegningene. Skal dødstrusler, vold og villedende informasjon avtvinge (!) respekt?

En ting skal de imidlertid ha, Vebjørn Selbekks tilhørere den tidlige lørdagsettermiddagen i Sørlandets hovedstad: Ingen av dem sa at det «ikke har noe med islam å gjøre».

PS

Jyllands-Posten har fått ny sjefredaktør. I et intervju med egen avis 6. september uttaler Jacob Nybroe at leserne kan vente seg «mindre Muhammed»: «Siden Muhammed-krisen har Jyllands-Posten været frontsoldat uden sidestykke i en kamp, som har været vanvittigt vigtig, og jeg bøjer mig i den dybeste respekt for den pris, avisens medarbejdere har betalt for den dækning. Men jeg synes, det er tiden at lette foden fra pedalen og sige, at værdistof i den der gænge kvalificerer sig i lige konkurrence med alle andre stofområder. Jeg synes nok, at omfanget har været så heftigt, at det er i fare for at blive en del af kampen», uttalte han.

Utfra hva de to tidligere sjefredaktørene har stått i, kan man menneskelig sett forstå en slik tenkemåte – i terrorens tid.

Dagens bibelord - 5 Mos 7,7-11

7 Når Herren hadde godhet for dere og valgte dere ut, var det ikke fordi dere var større enn alle andre folk; for dere er det minste av alle folkene. 8 Men fordi Herren elsket dere og ville holde eden han hadde sverget for deres fedre, førte Herren dere ut med sterk hånd. Han fridde deg ut fra slavehuset, fra faraos, egypterkongens, hånd. 9 Så vit da at det er Herren din Gud som er Gud, den trofaste Gud som holder pakten og viser kjærlighet i tusen ledd mot dem som elsker ham og holder hans bud, 10 men som straks gjengjelder og gjør ende på dem som hater ham. Han er ikke sen med å gjøre gjengjeld mot den som hater ham. 11 Så hold da fast ved de budene, forskriftene og lovene som jeg gir deg i dag, så du lever etter dem.

5 Mos 7,7-11
 Når Herren hadde godhet for dere og valgte dere ut, var det ikke fordi dere var større enn alle andre folk; for dere er det minste av alle folkene.
Les mer